Diyanet İşleri Türk İslam Birliği (DİTİB) tarafından başlatılan “Hastane Manevi Rehberlik” eğitimi tamamlanarak ilk mezunlarını verdi.
Köln DİTİB Merkez Camii’nde düzenlenen merasimle 11 ilahiyatçı, “Hastane Manevi Rehberi” olarak sertifikalarını aldı.
Merasime; DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey ve DİTİB Yönetim Kurulu Üyeleri, Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cemal Tosun, Protestan Akademisi Direktör Yardımcısı Dr. Georg Wenz, Dini Yüksek İstişare Kurulu Başkan Vekili Fatih Keskin’in yanı sıra manevi rehberlik eğitimlerini tamamlayan ilahiyatçılar ile aileleri katıldı.
Tarihi Önemi ve Öncü Çalışma
Kur’an-ı Kerim tilavetiyle açılışı yapılan merasimde, bu tarihi öneme sahip çalışmanın DİTİB’in 40 yıl önce İslami değerleri temsil etmek ve Almanya’da yaşayan Müslümanlara din hizmetlerini ulaştırmak amacıyla kurulmasından bu yana önemli bir gelişmeyi temsil ettiği vurgulandı.
DİTİB, 40’ıncı yılında, Müslüman hastalara yönelik verilen manevi desteği profesyonel bir hizmete dönüştürerek öncü bir çalışmayı daha hayata geçirdi. Hastane manevi rehberlik hizmetlerine imkan tanıyacak olan eğitimin tamamlanması ile Müslümanların da bu ihtiyacının profesyonel olarak karşılanabileceğine dikkat çekildi.
Eğitim Süreci ve Akademik Standartlar
Eğitimin, Prof. Dr. Abdullah Takım (Innsbruck Üniversitesi), Prof. Dr. Cemal Tosun (Ankara Üniversitesi), Dr. Georg Wenz (Protestan Akademisi-Pfalz), Dr. Mahmoud Abdallah (Tübingen Üniversitesi) ve Ayşe Almıla Akca (Humboldt Üniversitesi, Berlin) gibi uzmanlardan oluşan bir bilim kurulu tarafından geliştirildiği ve akademik standartlar üzerine kurulduğu ifade edildi.
DİTİB, Eylül 2022’de Almanca konuşan ilahiyatçılara yönelik hastane manevi destek eğitimini başlattığı, 12 modülden oluşan ve 400’den fazla teorik ve pratik ders saatini içeren müfredat, Almanya’daki Müslümanların ihtiyaç ve isteklerine göre hazırlandığı kaydedildi.
Manevi Desteğin Önemi ve Mezunların Takdiri
DİTİB Genel Başkanı Dr. Muharrem Kuzey, merasimde yaptığı konuşmada, “Bu hizmetler, hastalara ve ailelerine sadece manevi destek ve teselli sağlamakla kalmaz, aynı zamanda hastalık, acı ve kederin üstesinden gelmelerine de katkıda bulunur,” diyerek manevi rehberliğin, hastaların iyileşme sürecindeki önemine dikkat çekti. Kuzey, “Zor zamanlarda başkalarına destek olma konusundaki özveriniz, merhametiniz ve bu göreve talip olmanız örnek bir davranıştır,” sözleriyle, mezunların gelecekteki görevlerine en iyi şekilde hazırlandıklarını vurguladı ve eğitim sürecinde büyük bir özveri gösteren mezunları tebrik etti. Ayrıca gördükleri staj sayesinde pratik deneyimler de edinerek eğitimlerini başarıyla tamamladıkları için kendilerini kutladı.
Konuşmaların ardından “Hastahane Manevi Rehberlik” eğitimi tamamlayan ilahiyatçılara sertifikaları takdim edildi.
Ercüment Aydın / Köln